Vizitácia na arcibiskupstve sa skončila, výsledok oznámi Vatikán

06.02.2012 Trnava

Trnava 6. februára (TASR) – Vizitácia Svätej Stolice, ktorá bola v Trnavskej arcidiecéze od 23. januára, je už ukončená. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa Arcibiskupského úradu v Trnave Lucia Drábiková. O jej priebehu uviedla, že sa uskutočnila ako bežná kontrola na akomkoľvek úrade. Vykonaním bol Kongregáciou pre klérus poverený litoměřický biskup Jan Baxant so spolupracovníkmi.

Vizitácia sa podľa Drábikovej zamerala na problematiku obsadzovania úradov, stav kléru a správu majetkov Trnavskej arcidiecézy vzhľadom k významným zmenám, ktoré po svojom nástupe arcibiskup Róbert Bezák uskutočnil. Portál Svet kresťanstva v tejto súvislosti uviedol, že trnavskí dekani zaslali Baxantovi list, v ktorom vyjadrili arcibiskupovi podporu. Dali ho na vedomie aj apoštolskému nunciovi Mariovi Giordanovi a arcibiskupovi, metropolitovi Stanislavovi Zvolenskému. Dekani napísali, že arcibiskup Bezák vniesol do diecézy víziu, väčšiu transparentnosť, korektnosť, rozmer spolupráce, komunikácie, otvorenosti a subsidiarity. \"Na ozdravenie našej diecézy musel urobiť aj nepopulárne rozhodnutia a kroky. Iste, je potrebné dotiahnuť, vylepšiť a nechať dozrieť niektoré začaté procesy. To sa však, podľa nášho presvedčenia, nemôže stať dôvodom pre rozdelenie a cestu späť,\" uviedli dekani v liste. Vizitátor Baxant bude podľa portálu o svojich zisteniach informovať vysielajúcu kongregáciu. S výsledkami vizitácie arcibiskupa oboznámi Svätá Stolica. Kedy sa tak stane nevedela hovorkyňa Drábiková povedať.

Trnavský arcibiskup Róbert Bezák v septembri 2009 po svojom nástupe do funkcie pozval Svätú Stolicu na vizitáciu, no v danom období sa neuskutočnila. Práve ukončená vizitácia sa podľa informácií TASR nekonala na jeho pozvanie, podnet mal prísť od iných osôb. Vizitátori sa podľa Drábikovej stretli s viacerými vybranými osobami, s ktorými viedli rozhovor.
 

Vyberte región

mark